Телефони за контакт

+389 34 215 319 +389 75 500 502

ЕСТЕТСКА СТОМАТОЛОГИЈА

Естетската стоматологија, позната и како естетска стоматологија, е гранка на стоматологијата која се фокусира на подобрување на изгледот на забите, непцата и насмевката на една личност. Тоа вклучува различни третмани и процедури кои ја подобруваат естетиката на забите и придонесуваат за поатрактивна насмевка. Додека естетската стоматологија примарно се фокусира на козметичкиот аспект, таа може да има и функционални и психолошки придобивки, подобрувајќи ја самодовербата и самодовербата.

Еве неколку клучни аспекти на естетската стоматологија:

Белење на заби: Белењето на забите е еден од најпопуларните и најпристапните козметички стоматолошки третмани. Тоа вклучува употреба на средства за белење за отстранување на дамки и промена на бојата од забите, што резултира со посветла и побела насмевка. Белењето на забите може да се направи во канцеларија од страна на стоматолог или дома со помош на прилагодени фиоки и гел за белење.

Забни фурнири: Забните фурнири се тенки, нарачани школки кои се врзуваат за предната површина на забите. Тие се користат за подобрување на изгледот на забите кои се обезбојани, исечени, погрешно усогласени или имаат празнини меѓу нив. Фурнирите можат да обезбедат природен изглед, симетрична и униформа насмевка.

Дентално поврзување: Денталното поврзување вклучува примена на композитен материјал од смола во боја на забите за да се поправи или подобри изгледот на забите. Се користи за поправка на мали козметички проблеми како што се исечени заби, празнини или промена на бојата на забите. Композитната смола е извајана и врзана за забот, што резултира со подобрена насмевка.

Забни коронки: забните коронки, познати и како капи, се реставрации во форма на заби кои го покриваат целиот видлив дел од оштетениот или естетски компромитиран заб. Круните може да го подобрат изгледот на сериозно обезбојуваните, необликените или скршените заби. Тие се направени по нарачка за да одговараат на обликот, големината и бојата на природните заби, обезбедувајќи насмевка со природен изглед.

Ортодонција: Ортодонтските третмани како што се протезите или проѕирните порамнувачи (на пр., Invisalign) се користат за корекција на неусогласени заби, пренатрупаност или малоклузии (неправилно загризување). Исправувањето на искривените заби не само што го подобрува изгледот на насмевката, туку и го подобрува целокупното орално здравје и функција.

Забни импланти: Денталните импланти се популарно и издржливо решение за замена на исчезнатите заби. Тие не само што ја враќаат функционалноста туку и ја подобруваат естетиката на насмевката. Имплантите се титаниумски столбови кои хируршки се поставуваат во коската на вилицата и се ставаат на врвот со забна круна, обезбедувајќи природен изглед и трајна опција за замена на забите.

Контурирање на непцата: Контурирањето на непцата, познато и како преобликување на непцата или извајање на непцата, е процедура која вклучува преобликување на линијата на непцата за да се создаде побалансирана и естетски попријатна насмевка. Најчесто се користи за решавање на проблеми како што се прекумерно прикажување на непцата (насмевка за џвакање) или нерамна линија на непцата.

Целосно преуредување на насмевката: Во некои случаи, може да се комбинираат повеќе естетски стоматолошки процедури за да се постигне целосна промена на насмевката. Овој сеопфатен пристап може да одговори на повеќе козметички проблеми и да создаде насмевка која е персонализирана, хармонична и усогласена со желбите на пациентот.

Естетските стоматолошки третмани се високо персонализирани, а препорачаните специфични процедури ќе зависат од уникатните потреби и цели на секој поединец. Доколку сте заинтересирани да го подобрите изгледот на вашата насмевка, се препорачува да се консултирате со нашиот естетски стоматолог кој може да го оцени вашето здравје на забите и да ви обезбеди соодветни опции за третман.

Scroll to top