Телефони за контакт

+389 34 215 319 +389 75 500 502

ПРОТЕЗИ

Протезите се ортодонтски апарати кои се користат за корекција на забните неусогласени и неправилности на каснувањето. Тие се дизајнирани постепено да ги движат забите во посакуваните позиции, што резултира со подобрено усогласување, функција и естетика. Протезите најчесто се користат и од децата и од возрасните за решавање на разни ортодонтски прашања.

Видови протези:

  • Традиционални метални протези: Ова се најчестиот тип на протези и се состојат од метални жици кои се прицврстени на забите со помош на забно лепило. Металните лачни жици потоа се навојуваат низ држачите и периодично се прилагодуваат за да се изврши нежен притисок, водејќи ги забите во правилно порамнување.
  • Керамички протези: Слично на традиционалните протези, керамичките протези користат и загради и лачни жици. Сепак, заградите се направени од керамички или композитни материјали со боја на заб, што ги прави помалку забележливи од металните протези. Керамичките протези се популарни кај поединците кои сакаат поестетска опција.
  • Јазични протези: Јазичните протези се поставени на задната површина на забите, што ги прави практично невидливи од напред. Овие протези користат држачи и жици направени по нарачка за постепено движење на забите. Јазичните протези се дискретна алтернатива, но може да биде потешко да се исчистат и може да потрае некое време за да се прилагодат на присуството на јазикот.
  • Clear Aligners: Јасните порамнувачи, како што е популарниот бренд Invisalign, се отстранлива и речиси невидлива алтернатива на традиционалните протези. Тие се состојат од серија проѕирни пластични фиоки кои се направени по нарачка за да се вклопат преку забите. Секоја фиока се носи одреден период, обично една до две недели, пред да се замени со следната фиока од серијата. Јасните порамнувачи нудат флексибилност и може да се отстранат за јадење, четкање и миење конец.    Зошто луѓето носат протези? Луѓето носат протези од различни причини, вклучувајќи:


Корекција на искривени или неусогласени заби: протезите можат ефикасно да ги усогласат забите кои се искривени, преполни или имаат празнини, подобрувајќи ја севкупната дентална естетика и зајакнување на насмевката.

Решавање на неправилности на каснување: протезите може да ги коригираат проблемите со каснувањето како што се прекумерните заби (горните заби се испакнати премногу напред), подгризите (долните заби излегуваат надвор од горните заби), вкрстените каснувања (непорамнети горните и долните заби) и отворените каснувања (јазот помеѓу горните и долните забите кога вилиците се затворени).

Подобрување на оралното здравје: неусогласените заби може да придонесат за проблеми со оралното здравје како што се расипување на забите, болести на непцата и тешкотии во одржувањето на соодветна орална хигиена. Протезите можат да помогнат во усогласувањето на забите, што го олеснува нивното чистење и го намалува ризикот од проблеми со оралното здравје.

Зошто протезите се важни:

Протезите играат витална улога во подобрувањето на оралното здравје, функцијата и естетиката. Некои клучни причини зошто тие се важни вклучуваат:

Порамнување и стабилност: Протезите постепено ги поместуваат забите во нивните правилни позиции, подобрувајќи ја нивната усогласеност и стабилност. Ова ја подобрува функцијата на забите, овозможувајќи правилно гризење, џвакање и зборување.

Придобивки за оралното здравје: Правилно порамнетите заби полесно се чистат, намалувајќи го ризикот од акумулација на наслаги, расипување на забите и болести на непцата. Правите заби се исто така помалку склони кон нерамномерно абење и можат да помогнат во одржување на долгорочно добро орално здравје.

Естетско подобрување: Протезите можат значително да го подобрат изгледот на насмевката, да ја зголемат самодовербата и да ја подобрат целокупната естетика на лицето.

Исправување на проблемите со каснувањето: Протезите ги решаваат неправилностите на загризувањето, што може да доведе до подобрување на функцијата на вилицата, намалена болка во вилицата и спречување на нарушувања на темпоромандибуларниот зглоб (ТМЗ). Важно е да се напомене дека специфичниот тип на протези кои се препорачуваат ќе зависи од ортодонтските потреби, преференциите на поединецот и препораките на ортодонтот или стоматологот. Тие ќе го проценат вашиот случај, ќе разговараат за опциите за третман и ќе создадат персонализиран план за лекување за да се постигне оптимално

Scroll to top