Телефони за контакт

+389 34 215 319 +389 75 500 502

ЗГРИЖУВАЊЕ НА ИТНИ СЛУЧАЕВИ

Стоматолошката итна помош се однесува на итно лекување и управување со проблеми со забите кои бараат итно внимание. Итни случаи на забите може да вклучуваат силна болка во забите, забна траума или повреда, ненадеен оток или инфекција и други итни стоматолошки состојби. Навремената стоматолошка итна помош е важна за ублажување на болката, спречување на понатамошно оштетување и одржување на оралното здравје.

Еве неколку клучни аспекти на стоматолошката итна помош:

Вообичаени стоматолошки итни случаи: Некои примери на стоматолошки итни случаи вклучуваат:

Забоболки: Тешките или постојаните забоболки често укажуваат на основен проблем со забите, како што е инфекција или расипување што може да бара итно внимание.

Стоматолошка траума: Повредите на забите и устата, како што се исфрлени заби, скршени или отсечени заби или изместени заби, бараат итна стоматолошка нега. Брзата акција може да ги зголеми шансите за зачувување на забот.

Апсцеси или оток: оток или апсцеси во непцата или околу забот може да укажуваат на инфекција. Неопходен е брз третман за да се реши инфекцијата и да се спречи нејзиното ширење.

Скршени или изгубени стоматолошки реставрации: ако пломбата, круната, мостот или протезата се оштетат, се откачат или изгубат, може да биде потребна итна помош за да се спречат понатамошни компликации.

Барање итна нега: во итен случај на забите, важно е да се јавите кај стоматолог што е можно поскоро. Ако имате редовен стоматолог, обидете се прво да се обратите до неговата ординација. Многу стоматолошки ординации имаат одредби за справување со итни случаи, вклучително и информации за контакт после работното време. Ако не можете да дојдете до вашиот редовен стоматолог, размислете да контактирате со итна стоматолошка клиника или одделот за итни случаи во болницата.

Прва помош дома: додека чекате за стоматолошка заштита, постојат некои чекори што можете да ги преземете дома за да ја контролирате ситуацијата:

Забоболки: Исплакнете ја устата со топла вода и нежно искористете го конецот за да ги отстраните заробените честички од храна. Избегнувајте ставање аспирин или било каков лек против болки директно на забот или непцата.

Забна траума: Ако забот е исфрлен, внимателно исплакнете го со вода (не го тријте или чистете со сапун) и обидете се да го вратите во неговиот штекер. Ако тоа не е можно, чувајте го забот во сад со млеко или плунка и однесете го со себе кај стоматологот. За скршени или исечкани заби, исплакнете ја устата со топла вода и нанесете ладна облога за да го намалите отокот.

Оток или апсцеси: исплакнете ја устата со топла солена вода (1/2 лажичка сол растворена во 8 унци топла вода) за да помогнете во намалување на воспалението. Не нанесувајте топлина и не ставајте аспирин директно на отеченото место.

Итен стоматолошки третман: Специфичниот третман обезбеден за време на стоматолошки итен случај ќе зависи од природата на проблемот. Стоматолошките професионалци ќе спроведат темелно испитување, ќе направат рендгенски снимки доколку е потребно и ќе развијат план за лекување соодветно. Третманот може да вклучува процедури како што се терапија на коренскиот канал, екстракција на заб, реставрација на забите или антибиотици за справување со инфекции.

Превенција и подготвеност: Некои стоматолошки итни случаи може да се спречат со одржување на добра орална хигиена, користење на заштитна опрема за време на спортски или физички активности и избегнување на џвакање тврди предмети. Исто така, корисно е да имате достапни информации за контакт на вашиот редовен стоматолог и итна стоматолошка клиника за брз пристап во случај на итни случаи.

Запомнете, итни случаи на забите може да бидат стресни, но од клучно значење е навременото барање професионална нега. Колку побрзо ќе добиете третман, толку се поголеми шансите за успешни исходи и минимизирање на компликациите.

Scroll to top