Телефони за контакт

+389 34 215 319 +389 75 500 502

ЛАСЕРСКО РЕКОНСТРУИРАЊЕ НА ГИНГИВА

Ласерско контурирање на гингивата, исто така познато како контурирање на непцата или преобликување на непцата, е стоматолошка процедура која користи ласерска технологија за модифицирање и преобликување на линијата на непцата. Станува збор за козметичка процедура која има за цел да го подобри изгледот на насмевката преку создавање на побалансирана и пропорционална линија на непцата.

Еве повеќе информации за ласерско контурирање на гингивата:

  • Постапка: За време на процедурата за контурирање на гингивата со ласер, стоматолог, обично пародонтолог или стоматолог со експертиза за третмани на непцата, ќе користи забен ласер за внимателно отстранување на вишокот ткиво на непцата или за преобликување на линијата на непцата. Ласерската енергија се користи за прецизно извајање на ткивото на непцата, создавајќи поестетски попријатна и посиметрична линија на непцата.

Придобивки:

  • Подобрена естетика за насмевка: Ласерската контура на гингивата може да го подобри изгледот на насмевката со создавање на порамномерна и хармонична линија на непцата. Може да ја коригира „гумената насмевка“ каде што е видливо прекумерно ткиво на непцата или да ги реши нерамните или асиметричните линии на непцата.
  • Здравје на непцата: Во некои случаи, ласерската контура на гингивата може да го подобри и здравјето на непцата со отстранување и преобликување на вишокот ткиво на непцата кое може да содржи бактерии и да придонесе за воспаление на непцата или пародонтална болест. Ова може да ги направи практиките за орална хигиена поефикасни и да промовира поздрави непца.
  • Минимално инвазивна: Ласерската контура на гингивата е минимално инвазивна процедура во споредба со традиционалната операција на непцата. Забниот ласер го каутеризира ткивото додека го отстранува, намалувајќи го крварењето, минимизирајќи ја непријатноста и промовирајќи побрзо заздравување во споредба со традиционалните хируршки техники.
  • Прецизност и прецизност: денталните ласери кои се користат во гингивалната контура овозможуваат прецизно и насочено отстранување на ткивото. Ласерот може селективно да го отстрани вишокот ткиво на непцата додека го зачувува здравјето и интегритетот на околните ткива.
  • Намалено време на опоравување: Употребата на ласери при контурирање на гингивата често резултира со побрзо заздравување и намалено време за опоравување во споредба со традиционалните хируршки процедури. Ласерот ги каутеризира крвните садови за време на процесот, минимизирајќи го крварењето и промовирајќи побрзо заздравување.
  • Соодветност: Не секој е соодветен кандидат за ласерско контурирање на гингивата. Неопходна е евалуација од стоматолог за да се утврди дали оваа процедура е соодветна за вашиот конкретен случај. Ќе бидат земени предвид факторите како што се здравјето на непцата, положбата на забите и целокупното орално здравје.

– Дополнителни третмани: Во некои случаи, ласерското контурирање на гингивата може да се комбинира со други козметички или ресторативни стоматолошки третмани, како што се забни фурнири или забни коронки, за да се постигнат оптимални резултати и хармонична насмевка.

Чувствителност: По процедурата, вообичаено е да се доживее одредена чувствителност или непријатност во третираната област. Вашиот стоматолог ќе обезбеди постоперативни инструкции и може да препорача стратегии за справување со болката, како што се лекови против болки без рецепт или локални гелови, за да се ублажи секоја непријатност. Важно е да се консултирате со стоматолог искусен во ласерско контурирање на гингивата за да одредите дали оваа процедура е соодветна за вас. Тие ќе ги проценат вашите специфични грижи, ќе разговараат за потенцијалните резултати и ќе дадат персонализирани препораки засновани на вашето орално здравје и естетски цели.

Scroll to top