Телефони за контакт

+389 34 215 319 +389 75 500 502

ПАРАДОНТАЛНА ТЕРАПИЈА

Пародонталната терапија, позната и како пародонтален третман, се однесува на процедури и интервенции насочени кон спречување, дијагностицирање и лекување на болести на пародонтот. Пародонтот се однесува на потпорните структури на забите, вклучувајќи ги непцата, пародонталниот лигамент, цементот и алвеоларната коска.

Пародонталната терапија првенствено е фокусирана на лекување на пародонталната болест, која е воспалителна состојба која ги зафаќа непцата и околните ткива. Најчестиот облик на пародонтална болест се нарекува периодонтитис, кој се карактеризира со прогресивно уништување на пародонталните ткива. Ако не се лекува, периодонтитисот може да доведе до губење на забите.

Еве неколку клучни аспекти на пародонталната терапија:

  • Скалирање и планирање на коренот: Ова е нехируршка процедура што ја изведува стоматолог за отстранување на наслаги и камен (забен камен) од површините на забите и површините на коренот. Тоа вклучува внимателно чистење на џебовите околу забите за да се отстранат бактериите и да се промовира заздравувањето на непцата.
  • Антибиотска терапија: Во некои случаи, антибиотиците може да се препишат за да помогнат во контролата на инфекцијата и да се намали прогресијата на пародонталната болест. Антибиотиците може да се администрираат орално, локално (како плакнење на устата или гелови) или директно да се стават во џебовите на непцата за време на третманот.
  • Хируршки интервенции: Во напредни случаи на пародонтална болест каде што нехируршките третмани не се доволни, може да бидат потребни хируршки интервенции. Тие може да вклучуваат процедури како што се хирургија за намалување на џебот (исто така позната како хирургија на размавта), калемење на коски, регенерација на ткиво или поставување на протеини што стимулираат ткиво.
  • Одржување и последователна грижа: Редовните посети за одржување се неопходни по пародонталната терапија за следење на здравјето на непцата и спречување на повторување на пародонталната болест. Овие посети може да вклучуваат професионално чистење, реевалуација на длабочините на џебот и зајакнување на упатствата за орална хигиена.
  • Дополнителни третмани: Во зависност од специфичните потреби на пациентот, дополнителни третмани може да се вклучат во пародонталната терапија. Тие може да вклучуваат оклузални (залак) прилагодувања, ортодонтски интервенции или управување со системски фактори кои придонесуваат за пародонтална болест.

Важно е да се напомене дека пародонталната терапија обично ја вршат стоматолози специјализирани за пародонтот или општи стоматолози со напредна обука за пародонтален третман. Тие ќе ја проценат вашата специфична состојба, ќе го одредат степенот на пародонталната болест и ќе создадат приспособен план за третман за да ги задоволат вашите потреби.

Редовните стоматолошки прегледи и практикувањето на добра орална хигиена дома се клучни за одржување на здрави непца и спречување на пародонтална болест. Ако се сомневате дека имате пародонтални проблеми или ви е дијагностицирана пародонтална болест, препорачувам да се консултирате со стоматолог за сеопфатна евалуација и соодветен третман.

Scroll to top