Телефони за контакт

+389 34 215 319 +389 75 500 502

Како здравјето на забите влијае на целокупното здравје?

Во меѓусебно поврзаниот делокруг на денталната и општата медицина, оралното здравје служи како порта за целокупниот квалитет на животот. Далеку од тоа дека е само простор за дентални и други болести на устата, здравјето на забите и непцата е критичен аспект во нашиот севкупен здравствен мозаик. Устата е огледало за здравје на телото, рефлектирајќи знаци на системски заболувања и придонесува за широк спектар на здравствени предизвици доколку соодветно и навремено не се третира.

Зошто здравата насмевка значи квалитетен живот?

Сè поголем број истражувања ја нагласуваат двонасочната врска помеѓу оралното здравје и системските болести, што сугерира дека лошата дентална хигиена може да доведе до, да ги влоши или да сигнализира за бројни системски здравствени проблеми. Покрај добро познатите ендокардитис и дермални фокалози, ајде да наброиме и други значајни состојби поврзани со здравјето на забите.

Кардиоваскуларни заболувања

Лошата орална хигиена може да доведе до пародонтална болест (на непцата), една хронична воспалителна состојба. Бактериите одговорни за периодонтитис можат да навлезат во крвотокот, потенцијално да предизвикаат акумулација на артериски наслаги и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Ендокардитис, инфекција на внатрешната обвивка на срцевите комори и залистоци, обично се јавува кога бактерии од друг дел од телото, како што е устата, се шират низ крвотокот и се закачуваат на оштетените области од срцето. Лошото дентално здравје може да биде почва за овие бактерии, нагласувајќи ја критичната природа на стоматолошката нега за превенција на кардиоваскуларното здравје.

Кожни болести

Врската помеѓу оралното здравје и кожните состојби, како што е алопеција ареата, фрла светлина врз системската природа на одговорот од нашето тело на оралните патогени. Алопеција ареата, автоимуна состојба која се карактеризира со ненадејно губење на косата, е поврзана со хронични дентални инфекции. Овие инфекции може да предизвикаат или да ги влошат автоимуните одговори, илустрирајќи ја сложената интеракција помеѓу оралното здравје и дерматолошките состојби.

Дијабетес

Врската помеѓу дијабетесот и пародонталната болест е двонасочна. Не само што лицата со дијабетес се поподложни на пародонтална болест, туку и сериозната болест на непцата може потенцијално да влијае на контролата на гликозата во крвта и да придонесе за прогресија на дијабетесот.

Респираторни инфекции

Бактериите во устата од заразените заби и отечените непца може да се вдишат во белите дробови или да патуваат таму преку крвотокот. Овие бактерии може да доведат до респираторни инфекции, пневмонија, акутен бронхитис, па дури и хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).

Компликации на бременоста

Болеста на непцата е поврзана со предвремено породување и ниска родилна тежина. Теоријата сугерира дека оралните бактерии ослободуваат токсини, кои стигнуваат до плацентата преку крвотокот на мајката и го попречуваат растот и развојот на фетусот.

Остеопороза

Оваа болест за слабеење на коските може да биде поврзана со губење на пародонталната коска и губење на забите. Одредени лекови кои се користат за лекување на остеопороза носат ризик од оштетување на коските на вилицата.

Алцхајмерова болест

Новите истражувања укажуваат на поврзаност помеѓу лошото орално здравје и Алцхајмеровата болест. Студиите открија дека лицата со пародонтална болест може да имаат зголемен ризик од развој на когнитивно опаѓање и Алцхајмерова болест, потенцијално поради воспаление предизвикано од орални бактерии.

Ревматоиден артритис

Воспалението предизвикано од пародонталната болест може да го зголеми воспалението низ телото, што ги влошува симптомите на ревматоидниот артритис.

Одржување на оралното здравје: практики за системско здравје

Патот до системското здравје е поплочен со добра орална хигиена. Еве неколку препораки практики за одржување на оралното здравје и, како проширување, целокупната благосостојба:

  • Редовни стоматолошки прегледи: посетите на стоматолог 2 пати годишно може да фатат рани знаци на орална болест и системски здравствени проблеми.
  • Правилна орална хигиена: четкањето два пати на ден, секојдневното чистење со конец и употребата на средство за плакнење уста може да го минимизира ризикот од орални инфекции.
  • Здрава исхрана: конзумирањето урамнотежена исхрана богата со витамини и минерали ги поддржува оралните ткива и имунолошкиот одговор.
  • Избегнување на тутун: пушењето и употребата на тутун го зголемуваат ризикот од заболување на непцата, што е поврзано со различни системски состојби.

Сложената врска помеѓу денталното и целокупното здравје ја нагласува потребата од интегрирани пристапи во здравствената заштита кои го имаат во предвид оралното здравје како критична компонента на холистичката благосостојба. Како што продолжуваме да ги откриваме сложеноста на орално-системската врска, улогата на стоматолошката нега во одржувањето и подобрувањето на општото здравје станува сè појасна. Вклучувањето во проактивни практики за дентална хигиена и редовните стоматолошки прегледи може значително да придонесе за нашата целокупна благосостојба, нагласувајќи ја пораката дека нашата уста е навистина порта за здравјето на нашето тело.

Најчесто поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Дали подобрувањето на моето орално здравје може да го намали ризикот од системски болести?Да, одржувањето на добра орална хигиена и редовните стоматолошки прегледи може да го намали ризикот од одредени системски болести.
Колку често треба да посетувам стоматолог?Се препорачува посета на стоматолог најмалку два пати годишно за прегледи и чистење.
Дали се препорачуваат специфични практики за орална хигиена за лица со постоечки системски состојби?Поединците со системски состојби треба да следат приспособени практики за орална хигиена препорачани од нивниот стоматолог или избран лекар за ефикасно да управуваат со нивната состојба.

Слични статии

  1. Што е орална кандидијаза
  2. Целосна орална рехабилитација – приказ на случај
  3. Трансформација: Од хронична напредна пародонтопатија до блескава насмевка
  4. Уништени заби од газирани сокови
  5. Неверојатна трансформација на прекрасната Ангела

Тагови: здравје на забите, системски заболувања, орална хигиена, кардиоваскуларни заболувања, дијабетес, респираторни инфекции, компликации од бременост, Алцхајмерова болест

Клучни зборови: дентално здравје, орална хигиена, системски заболувања, кардиоваскуларно здравје, дијабетес, респираторни инфекции, бременост, остеопороза, Алцхајмерова болест, ревматоиден артритис

Дигитална стоматологија

Ги прифаќаме најновите напредувања во дигиталната стоматологија за да обезбедиме врвна грижа за нашите пациенти.

Што е дигитална стоматологија?

Во Дентиција ја дефинираме дигиталната стоматологија како интеграција на компјутерски технологии во секој аспект од стоматолошката нега. Од иновативни хардверски уреди до софистицирани софтверски решенија, дигиталната стоматологија го револуционизира начинот на кој дијагностицираме, планираме и спроведуваме третман.

Помина времето на традиционалните методи кои се потпираат на механички алатки. Со дигитално скенирање, можеме да земеме прецизни снимки, да спроведеме темелна дијагностика и прецизно да планираме третмани – сето тоа без непријатност.

Дигитални технологии во стоматологијата

Нашата клиника може да се пофали со сеопфатен пакет на дигитални стоматолошки технологии, од кои секоја служи за единствена цел, но непречено се надополнува една со друга. Од напредно сликање и скенирање до прецизен дигитален дизајн и најсовремена 3D печатење или мелење, овие технологии се спојуваат за да го насочат планирањето на третманот и да ја подобрат испораката на финалните производи.

Со искористување на интраоралното скенирање и скенирање на отпечатоци заедно со робусните софтверски решенија, не само што ги подобруваме јачината и естетските квалитети на реставрациите, туку и ги намалуваме трошоците и ја подобруваме ефикасноста на практиката.

digital-dentistry

CAD/CAM во дигитална стоматологија

Во срцето на нашиот дигитален пристап лежи технологијата Компјутерски Потпомогнат Дизајн (CAD) и Компјутерски Потпомогнато Производство (CAM). Иако традиционално се поврзува со области како автомобилско инженерство, CAD/CAM во стоматологијата претставува промена на парадигмата во работните текови на лекување. Од интраорално скенирање до креирање, глодање и имплементација на дигитален дизајн, нашиот процес CAD/CAM обезбедува прецизност и ефикасност на секој чекор од патот. Со процедури завршени за само неколку третмани, ние даваат приоритет на вашата удобност и погодност.

Искусете ја иднината на стоматологијата во Дентиција

Придружете ни се во Стоматолошката клиника Дентиција и зачекорете во иднината на стоматолошката нега. Со нашата посветеност на дигиталната стоматологија, ние не само што ги револуционизираме третманите – ние ги трансформираме насмевките и ги подобруваме животите.

Слични статии

Bridal Smile Transformation

👰‍♀️Say “YES” and start your new life with a new, bright smile!
➡We present to you this case of full oral rehabilitation of our bride-to-be, whose smile we transformed for her special day!

Continue Reading

Компјутерски водена дентална имлантологија

🖥️ Искусете ја иднината на стоматологијата:
Благодарение на најсовремената технологија, нудиме компјутерски водена имплантологија, револуционерен пристап кон забните импланти.

Continue Reading

Age is just a number, but a beautiful smile is timeless!

As we get older, our teeth can lose their color and shape due to the natural and regular wear and tear. They can become shorter, more yellow, and even affect the overbite. 😬 But at Denticija, we believe that age should never stand in the way of your confidence and radiant smile!

Continue Reading

Amazing dental transformation of our beautiful patient Angela

I am very satisfied with the overall treatment I received in Denticija. I didn’t feel any pain! The clinic is equipped exclusively with the most up-to-date and modern technology. Doctor Rashela’s approach was excellent, she worked with a lot of patience and understanding. Huge thanks to the entire team at the practice!”

Continue Reading

Неверојатна трансформација на прекрасната Ангела

“Презадоволна сум од целокупниот третман што го добив во Дентиција. Не осетив никаква болка! Ординацијата е опремена исклучиво со најсовремена и модерна технологија. Пристапот на доктор Рашела беше одличен, работеше со многу трпение и разбирање. Огромна благодарност до целиот тим на ординацијата!”

Continue Reading

Уништени заби од газирани сокови

Како една навидум безопасна навика на пиење газирани сокови и енергетски напитоци може да придонесе да ги криете забите со рака секој пат кога ќе се насмевнете?

Continue Reading

Трансформација: Од хронична напредна пародонтопатија до блескава насмевка

Ви го претставуваме извонредниот случај на нашата 46-годишна пациентка со хронична напредна пародонтопатија, која помина низ дентално искуство кое ѝ го промени животот во стоматолошката поликлиника Дентиција. Погледнете ја оваа неверојатна трансформација која доведе до блескава насмевка!

Continue Reading

Remarkable Smile Reconstruction

Today, we are thrilled to share an inspiring before-and-after case of a female patient who underwent a complete smile reconstruction. Witness the remarkable difference in her appearance and newfound confidence as we take you through the step-by-step journey of her transformation. From pre-prosthetic gingivoplasty to the placement of stunning zirconia bridges and crowns, let’s explore how this comprehensive approach brought her a healthy and beautiful smile.

Continue Reading
Scroll to top