Телефони за контакт

+389 34 215 319 +389 75 500 502

ПРОТЕТИКА

Протетика е гранка на стоматологијата која се фокусира на дијагноза, планирање третман и реставрација на исчезнати или оштетени заби и орални структури. Протетскиот третман вклучува употреба на протези или стоматолошки апарати за замена на исчезнатите заби, враќање на оралната функција и подобрување на изгледот на насмевката. Стоматолозите кои се специјализирани за протетика се нарекуваат протетичари.

Видови на протетски третмани: Протетските третмани може да се категоризираат во два главни типа:

  • а. Фиксна протетика: Ова вклучува употреба на трајни или фиксни стоматолошки реставрации кои се зацементирани или врзани на постоечки заби или забни импланти. Примери на фиксни протези вклучуваат забни коронки (капи), забни мостови и коронки или мостови поддржани на имплант.
  • б. Отстранлива протеза: Отстранливите протези се дизајнирани да ги заменат исчезнатите заби и орални ткива и може лесно да се отстранат за чистење. Вообичаените отстранливи протези вклучуваат комплетни протези (целосна замена на лакот за сите заби) и парцијални протези (замена на повеќе заби кои недостасуваат кога ќе останат некои природни заби).
  • Стоматолошки импланти: Протезата игра клучна улога во реставрацијата на исчезнатите заби со помош на забни импланти. Забните импланти се титаниумски столбови хируршки поставени во коската на вилицата за да служат како вештачки корени на забите. Протезите соработуваат со орални хирурзи или имплантолози за да планираат и изработуваат протези поддржани на импланти, како што се коронки, мостови или протези, кои се безбедно прикачени на имплантите.
  • Естетска стоматологија: протетиката става значителен акцент на постигнување на забни реставрации со природен изглед и естетски пријатен. Протезите земаат предвид фактори како бојата, обликот, големината и усогласеноста на забите за да создадат реставрации кои беспрекорно се вклопуваат со околните природни заби, што резултира со привлечна насмевка.
  • Рехабилитација на целосна уста: Протезите се специјализирани за сеопфатно планирање на третман и рехабилитација на пациенти со големи проблеми со забите, како што се тешко губење на забите, големо абење или абнормалности на каснување. Тие развиваат персонализирани планови за лекување кои може да вклучуваат комбинација на ресторативни процедури, забни импланти и други протетски интервенции за обновување на оралното здравје и функција.
  • Максилофацијална протетика: Покрај забните протези, протезите работат и во областа на максилофацијална протетика, која вклучува рехабилитација на пациенти со вродени дефекти, стекнати деформитети или повреди поврзани со траума кои ги зафаќаат главата, вратот и лицето. Максилофацијалните протези може да вклучуваат вештачки очи, уши, носови и други протези на лицето.

Протетскиот третман има за цел да ја подобри оралната функција, да ја врати забната естетика, да ја подобри удобноста на пациентот и да го промовира целокупното орално здравје. Протетичарите тесно соработуваат со други стоматолошки специјалисти, како што се орални хирурзи, ортодонти и периодонтисти, за да обезбедат сеопфатна и координирана грижа за пациентите на кои им е потребен комплексен третман.

Ако ви недостасуваат заби, проблеми со забите или сте заинтересирани да ја подобрите вашата насмевка, препорачувам да се консултирате со протетичар или општ стоматолог со стручност за протетика. Тие ќе ги проценат вашите специфични потреби, ќе разговараат за опциите за третман и ќе развијат прилагоден план кој ќе ви помогне да постигнете функционална и привлечна насмевка.

Scroll to top